UkhWaH FillAh.....

Khamis, 21 Jun 2012

Cinta Abadie...Cinta SejAti..

CINTA...

 Cinta pada Allah dan RasulNya..adalah Cinta yang Abadi..

Rasul saw bersabda, paling dekat dengan ku kedudukannya kelak pada hari kiamat adalah orang yang paling baik akhlaknya dan sebaik-baik kamu ialah yang paling baik terhadap keluarganya.
Allah mencintai orang-orang yang selalu berjuang memperbaiki diri, keluarga dan masyarakat.
Barangsiapa bersusah payah mencari nafkah untuk keluarganya, maka dia adalah seumpama seorang mujahid dijalan Allah.AllauAkbar!..Ciri orang yang mencintai keluarganya adalah dia selalu bersabar dalam mendidik akhlak dan keimanan keluarganya

Ini lah CintA?...ia selalu di perkatakan..terutama dikalangan remaja-remaja..
Cinta itu bukan pilihan..Cinta itu ikhlas dari hati..
Jika tepat pada masa,ketika,keadaan dan siapa,
Cinta itu adalah kuasa Luar Biasa yang tiada tandingannya...
Cinta yang halal itu adalah Cinta yang suci..dan Cinta yang paling Agung itu hanyalah untukNya..Dia lah yang lebih layak di Cintai lebih daripada segalanya..Lebih daripada Cinta Suami kepada Isterinya,Lebih daripada Cinta Isteri kepada Suaminya,...Lebih daripada Cinta Ibubapa kepada anak-anaknya..Lebih daripada Cinta anak-anak kepada IbubapaNya...Lebih daripada Cinta sahabat kepada sahabatnya..
seperti mana Firman Allah SWT yang bermaksud "Katakanlah Jika bapa-bapa anak-anak,saudara-saudara,kaum keluargamu,harta kekayaan yang kamu usahakan,perniagaan yang kamu khuatiri kerugiannya,dan rumah-rumah tempat tinggal yang kamu sukai,Adalah lebih kamu Cintai daripada Allah dan RasulNya,maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusanNya,dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik"(At -Taubah 24)

Hati dan Cinta yang ada tautkanlah seluruhnya untuk Allah,nescaya di situ kita akan temui jalan kebahagiaan daripadanya.Carilah selalu Cinta-Nya dan peluk selalu Cinta itu jangan di lepaskan.Setiap percintaan itu tidak dapat lari dari Ujian,Dugaan..Mehnah kehidupan menuju kebahagiaan hakiki di akhirat kelak. perlulah di interviu dengan pelbagai dugaan untuk kita mendapat kan kemanisan,kebahagiaan yang sebenar di akhirat...ia tidak di beri percuma...setiap pengorbanan ikhlas kita akan mendapat ganjaran disisi Allah SWT.Untuk menghadapinya ucapkanlah Alhamdulillah...kerana mehnah ini lah tanda Kasih Allah SWT kepada kita hamba-Nya...

Firman Allah yang bermaksud "Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya,ialah Dia menciptakan untukmu,isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya,dan dijadikanNya diantaramu rasa kasih dan sayang.sesungguhnya pada yang demikian itu benar -benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir "(Ar-Rum 21)

Allahu Rabbi...
kurniakan lah aku Cinta-Mu yang Suci..
Mengadun Cinta-Mu tiada istilah duka..
Cintaku pada Imamku hanya kerana-Mu..
kerana ku dambakan kerinduan padamu..
tiada yang lain ku impikan ..
melainkan keluarga sakinah,mawaddah..
dan barakah yang di Redhai-Mu...
Alhamdulillah..syukurku pada-Mu..
setiap detik dan waktu..
dengan anugerah-Mu yang terbaik dalam kehidupanku...
jadikan lah Kasih ku ini umpama Cinta Khadijah yang tidak
berbelah bahagi buat Rasulullah saw...
walaupun ada ketikanya diri ini..
hampir rebah,..dek kelelahan ujian menggapai kebahagiaan hakiki..
namun...Kasih-Mu..tidak pernah jauh dariku..
Cinta-Mu..sangat indah...
Subhanallah...Alhamdulillah..Amirah Solihah.

Rabu, 20 Jun 2012

Wanita Cantik Yang Mana??....Muhasabah Diri....

Perempuan yang tidak bertudung memang cantik dipandang dengan mata kasar.....tetapi perempuan yang bertudung adalah lebih cantik dan akan nampak Mulia......???Subhanallah!....
Apakah benar kata-kata di atas?...bagi saya memang tepat sekali,..jika kita lihat mana-mana perempuan yang tidak bertudung atau dengan ayat tepat  lagi yang tidak menutup auratnya  memang lah cantik jika dipandang dengan mata kasar kita,tetapi di sebalik kecantikannya tidak ada sinar kemuliaannya...Kecantikan itu akan pudar dimamah usia..walau kita berusaha untuk mengekalnya.Namun Mulia boleh bertahan selama-lamanya jika kita bijak memeliharanya..Justeru antara cantik dan mulia mana yang lebih utama?..
Setiap orang pasti ada jawapannya dan perspektif yang berbeza mengenainya..Sesuatu permata yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang selamat Dan terbaik. Sudah pasti intan permata tidak Akan dibiarkan terdedah bukan? Itulah perbandingannya dengan seorang wanita...

Bukan lah saya menyatakan semestinya semua wanita yang menutup aurat tu confirm masuk syurga!...tapi kita hendaklah wajib menunaikan segala perintah Allah SWT...untuk memiliki KUNCI Syurga itu sendiri... sama ada kita masuk syurga atau neraka itu semua dengan Kasih Sayang Allah SWT..apa yang wajibnya..seseorang wanita Islam itu wajib menunaikan segala perintah Allah SWT...

Kita wajib Mendidik anak-anak perempuan untuk memakai pakaian yang menutup aurat, harus dimulakan sejak mereka kecil, untuk membiasakan mereka dengan tudung dan baju labuh walaupun dalam keadaan yang tidak menyelesakan. Jika tidak diasuh sejak kecil, khuatir nanti bila tiba saat dia wajib mengenakan pakaian yang menutup aurat, rasa tidak selesa dan tidak biasa akan menghalang dirinya dari melaksanakan perintah Allah.


Harus diingat, bahawa anak-anak perempuan (yang telah baligh) yang keluar tanpa menutup aurat akan mendatangkan dosa buat ayahnya. Dalam sebuah hadis Rasulullah S.A.W bersabda:

Apakah dayus itu wahai Rasulullah ?. Jawab Nabi : Iaitu seseorang ( lelaki) yang membiarkan kejahatan ( zina, buka aurat, bergaul bebas ) dilakukan oleh ahlinya ( isteri dan keluarganya)- di petik dari zaharuddin.netfirman Allah bermaksud: “Dan hendaklah kamu tetap diam di rumah kamu serta janganlah kamu mendedahkan diri seperti yang dilakukan orang-orang jahiliyah zaman dulu, dan dirikanlah sembahyang serta berikanlah zakat, dan taatlah kamu kepada Allah dan rasulnya. Sesungguhnya Allah (perintah kamu dengan semuanya itu) hanyalah kerana hendak menghapuskan perkara yang mencemarkan dari kamu wahai ‘Ahlu Bai’, dan hendak membersihkan kamu sebersih-bersihnya (dari segala perkara yang keji).” (Surah al-Ahzab, ayat 33)


.Firman Allah bermaksud: “Wahai Nabi, suruhlah isterimu, anak perempuanmu, dan perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar), cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.” (Surah al-Ahzab, ayat 59)

Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka. (Surah An-Nur,24:31)

Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian yang berupa taqwa itulah yang sebaik-baiknya. (Surah Al-A’raaf7:26)

Sudah jelas segala ayat-ayat Allah SWT di dalam kitab suci Al-Quran,namun masih ramai lagi yang terlalu berani menentang hukum Allah SWT ini...ada yang mengatakan semua itu pakaian ketinggalan zaman,panas lah bertudung...rasanya mereka yang berkata demikian tak sanggup hadapi sedikit kepanasan di dunia ini,namun mereka lebih berani menghadapi kepanasan di akhirat kelak...ada yang masih belum bersedia....nak tunggu sedia bila??...apabila kita di kafan kan?...kita dipakaikan tudung putih....benar?..


sahabat-sahabatku..Allah mahu muliakan semua wanita Islam sebab itu lah di perintahkan kita menutup aurat kita... Sebagai lambang bahawa mereka adalah wanita yang beriman dan bertaqwa.
Wanita yang sentiasa beriman dan taat, pasti akan sentiasa mengikuti apa sahaja yang diperintahkan oleh ALLAH dan Rasul-NYA dan meninggalkan sebarang perkara yang dilarang di dalam agamanya (Islam). Berbeza dengan mereka yang tidak beriman (tanpa mengira lelaki mahupun wanita), mereka amat engkar dengan perintah ALLAH dan Rasulullah. Pendek kata, ada sahaja alasannya untuk menolak ketetapan Allah SWT..

Ingatlah sahabat-sahabat ku. Jika anda menganggap pakaian ‘haram’ yang anda peragakan itu lebih cantik daripada pakaian yang disarankan oleh ALLAH, maka sebenarnya anda telah cuba menyatakan bahawa pakaian yang disarankan oleh ALLAH itu adalah tidak cantik. Maka, di masa anda menyatakan demikian (ditambah anda mempraktikkannya), maka anda di saat itu sedang melakukan suatu kesyirikan yang tidak kurang besarnya, dan menunjukkan anda sungguh berani kerana perbuatan anda itu sebenarnya menunjukkan anda sedang melawan (memprotes) ALLAH. Na’uzubillah…


Buat Lelaki:

Katakanlah kepada orang laki-lakiyang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandanganya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat." (24:30)

Buat Wanita:

Katakanlah kepada wanita yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada mahramnya… (24:31)wallahua'lam...

Amirah Solihah